Maksova maksimala

ponedjeljak, 14.07.2014.

DUBROVAČKE LJETNE IGRE - ODA SLOBODI

Davne 1950. godine netko se iz one vlasti koja je nastupila 1945. godine porazivši nacizam i fašizam dosjetio da nitko ne može biti veći katolik od pape, ali ni veći hrvatski književnik od Držića, Hektorovića, Gundulića, (u svoje vrijeme), a bili su s južnog kraja Hrvatske. Zbog toga su se dosjetili da u njihovu čast organiziraju Dubrovačke ljetne igre koje će se svake godine održavati kako bi se i s tom manifestacijom podigla kulturna razina hrvatskoga naroda.
Kako svaka manifestacija ima svoju himnu odlučeno je da Dubrovačke igre za svoju izaberu himnu slobode isječak iz pastorale Dubravka koju je osmislio Ivan Gundulić.Nešto plemenitijega, ljepšega, slobodarskoga i nadahnutijega nije mogao izmisliti ni sam Gundulić!
Himna slobodi koja se izvodi na početku i kraju Dubrovačkih igara glasi ovako :
O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!

Hvala ti Ivane Gunduliću, hvala onomu koji ju je odabrao za himnu!
S druge strane danas, izvjesni Josip Vrbić, policajac specijaliziran za umjetnine , kojemu se sudi jer je mobitelom snimio nekoliko fotografija skrovišta za umjetnine bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića i dao ih Jutarnjem listu, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu kazao da se ne osjeća krivim. Bez obzira na svoj stav Josip Vrbić skoro 500 godina nakon Gundulićeve himne slobode on je dva mjeseca ležao u zatvoru i čeka presudu zbog slobode mišljenja i djela koje nikomu osim dokazanom pljačkašu ne škode. Mi smo jedino društvo na Balkanu, EU, Europi i svijetu koji strogo štitimo lopove, pljačkaše, ratne zločince i ratne profitere.
Naša vlast je s posla izbacila Josipa Vrbića jednog izuzetnog stručnjaka koji je struku usavršio u Scotland Yardu i FBI-u samo zato što je bio slobodan obavijestiti osiromašen, opljačkan i posramljen narod dajući u medije podatke koje je vlast već odavna morala dostaviti tom narodu kojemu služi. I opet je nastradao onaj koji širi istinu jer je sirotinja i tako osuđena da služi pljačkašima, zvali se oni Sanader, Vidošević, Čermak, Merčep ili Glavaš.
Koliko ima snage u tom hrvatskom čovjeku da on dvadeset i pet godina trpi zulum kakav nije trpio od stoljeća sedmog do 1991. godine. A napumpan je sa slobodom i blagostanjem.
O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
Neka se Josip Vrbić i Nadan Vidošević zagrle u zatvoru i dovrše Gundulićevu himnu slobodi. Ti si Dubravku, Vrbiću, shvatio doslovce. I ona je napisana za jedan sloj ljudi koju su uživali u slobodi. Gundulić je bio generalov sin, a većina Dubrovčana služila je gosparima.
Ali, himna slobodi je nenadmašna.

14.07.2014. u 05:59 • 28 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Kolumna o gradu pod Klekom i šire.

Kontakt adresa

maksimala943@gmail.com





DRŽAVNI PRAZNICI I BLAGDANI

1. siječnja Nova godina
6. siječnja Sveta tri kralja
? Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja Praznik rada
? četvrtak Tijelovo
22. lipnja Dan antifašističke borbe
25. lipnja Dan državnosti
5. kolovoza Dan domovinske zahvalnosti
15. kolovoza Velika Gospa
8. listopada Dan neovisnosti
1. studenoga Dan svih svetih
25. prosinca Božić
26. prosinca Sveti Stjepan